Philips kreeg dinsdag een afstraffing van belegers, na de publicatie van relatief zwakke jaarcijfers. De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdagochtend licht lager geopend.

De andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers verwerkten een stroom van bedrijfsresultaten van toonaangevende Europese bedrijven. Op Beursplein 5 vielen de resultaten van Philips tegen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 458,82 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 673,27 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden tot 0,1 procent lager, de DAX in Frankfurt won 0,1 procent.

Philips stelt teleur

Philips stond onderaan de AEX met een min van meer dan 3 procent. Het elektronicaconcern heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen. Het bedrijf kampte met tegenvallende verkopen van medische apparatuur. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie.

De omzetdaling van Philips in het vierde kwartaal valt tegen, concludeerde analist Hans Slob van Rabobank dinsdag. Philips zag de vergelijkbare omzet vorig kwartaal met 2 procent afnemen, waar Rabo rekende op een stabilisering. Daarbij struikelde de analist over de voorspelling dat de productie van CT-scans slechts geleidelijk, tegen het eind van 2015, zal terugkeren op het niveau van 2013. Philips had eerder voorspeld dat de geplaagde fabriek in Cleveland in het tweede kwartaal weer volledig op stoom zou zijn.

Rabo handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel Philips, maar verwijderde het van zijn favorietenlijstje. Aan het Damrak werden de berichten van het bedrijf met teleurstelling ontvangen. In het eerste kwartier van de handel noteerde Philips dinsdag ruim 4 procent in de min op 25,63 euro.

Koerssprong Ordina op overnamespeculatie

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van ruim 17 procent. De Telegraaf meldde dat Europese en Amerikaanse partijen interesse hebben in een overname van de automatiseerder. Ook liet het bedrijf weten onregelmatigheden te hebben gevonden bij het sluiten van een contract met het Openbaar Ministerie in 2009.

Rabobank verwacht verder dat opluchting zal overheersen over de uitkomsten van een intern fraudeonderzoek bij automatiseerder Ordina. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor structurele onregelmatigheden. Daarnaast wordt Ordina genoemd als mogelijk overnamedoelwit.

Nadat het televisieprogramma Zembla vorig jaar voor het eerst melding had gemaakt van mogelijke aanbestedingsfraude bij Ordina, zakte de koers van de automatiseerder met 40 procent. Die daling was volgens Rabobank overdreven. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij slechts één contract mogelijk regels zijn overtreden.

De bank geeft inhoudelijk geen commentaar op een bericht in De Telegraaf, die schrijft dat er belangstelling is van zowel strategische als financiële partijen om Ordina over te nemen. Wel wijzen de analisten erop dat zij Ordina al op hun lijstje van mogelijke overnamekandidaten hadden staan.

Ook bij ING komt de interesse voor Ordina niet als een verrassing. ING heeft Ordina altijd al als mogelijke overnameprooi gezien. Al met al zijn de berichten die Ordina naar buiten bracht positief, aldus ING. De bank heeft geen rating voor Ordina. Rabobank hanteert een koopadvies en een koersdoel van 1,30 euro. Het aandeel steeg dinsdag in de vroege handel op het Damrak 16,9 procent tot 1,45 euro.

Boete KPN

Telecombedrijven KPN (- 0,3 procent) en Vodafone krijgen boetes van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit, maakte de toezichthouder dinsdag bekend. KPN moet 250.000 euro betalen en Vodafone 200.000 euro.

KPN krijgt de boete omdat het op zijn gratis wifi-hotspots diensten blokkeerde, bijvoorbeeld sommige vormen van internetbellen. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.

Vodafone wordt bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan, aldus de ACM.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl